02 Sep, 19:00
FILMFORM RE:VIEW - Mint
Filmform, Svarvargatan 2, Stockholm

Kombinerad fysisk och digital visning, den 2 september med start kl 19.00

Mint deltar först ut i årets nya upplaga av FILMFORM RE:VIEW och har valt ut en rad verk ur Filmforms samling, som på olika sätt blottlägger skuggan som position och strategi. FILMFORM RE:VIEW är ett format där externa personer och institutioner från olika delar av kultur- och forskarvärlden bjuds in att fördjupa sig i samlingen. Utifrån egna intresseområden och frågeställningar sammanställs ett filmprogram som sedan visas i form av en öppen filmvisning på Filmform.

Detta program visas både i en begränsad fysisk form i Filmforms lokaler på Svarvargatan och samtidigt digitalt via livestream från Filmforms hemida. Länk till livestream (Med start 2/9 kl 19.00 CEST): https://www.filmform.com/calendar/filmform-review-asrin-haidari-emily-fahlen-mint/

OBSERVERA: med anledning av den rådande pandemin gäller särskilda regler för närvaro vid den fysiska filmvisningen. Det ordinarie insläppet är reducerat till max 12 personer. Biljettpris är 40 kr. Du bokar en biljett genom att först OSA till info@filmform.com där du får information om betalningsalternativ och därefter bekräftelse på bokningen. Först till kvarn gäller. Vi ber dig som känner minsta möjliga symtom att stanna hemma och istället ta del av visningen digitalt.

Datum: Onsdag den 2 september
Tid: Dörrarna öppnas 18.30, filmvisning 19.00
Plats: Filmform, Svarvargatan 2, Stockholm

Skuggan sig sluter

I detta filmprogram har skuggorna huvudrollen. De får på en gång symbolisera en position som kan vara den av samhället tilldelade skuggpositionen och en aktivitet som självmant undandrar sig ljuset; i en film censurerad av staten, i animationens mörkläggning av Stockholms vykortsvy och i de hemlösa katternas koloni i Istanbuls mellanrum. Verken tar form i synligheten respektive osynlighetens kontrast, i censuren och de frivilliga undandragandes skillnad.

– Emily Fahlén & Asrin Haidari

Filmprogram:

Eivor Burbeck, Iris, 1954, 5 min
Juan-Pedro Fabra Guemberena, Flairs, 2010, 1:38 min
Peter Weiss & Hans Nordenström:, Enligt lag, 1957, 18 min
Annika Eriksson: The Community, 2010, 4:26 min
Gunvor Nelson: Frame Line 1983, 22 min (visas på 16mm)

Total speltid: ca 51 min

Visningen genomförs med stöd från Stockholm Stad. Filmform drivs med verksamhetsstöd från Kulturdepartementet via Konstnärsnämnden samt från Kulturrådet.