Skenbilder – En kväll om Hervé Guibert

Välkomna till en kväll på Mint, dedikerad åt författaren Hervé Guibert. Tre samtida svenska författare, kritiker och översättare – Eli Levén, Hanna Johansson och Mathias Westin – tar ett grepp om hans mångsidiga praktik. De medverkande läser dels från Guiberts texter, dels från egna texter som går i dialog med Guiberts skrivande, och närmar sig på så vis författarskapet med olika infallsvinklar och öppnar upp det för tolkning.

På senare år har flera böcker publicerats som tar avstamp i den franske författaren, kritikern, filmskaparen och fotografen Hervé Guiberts (1955–1991) liv och verk. I Sverige har hans författarskap nått en ny generation tack vare återutgivningarna av Till vännen som inte ville rädda mitt liv och Blinda, och hans perspektiv på minne och flyktighet, besatthet, sjukdom och sexualitet, liksom hans säregna röst – som ger läsaren en sällsynt stark illusion av närhet och förtrolighet – har, sedan hans för tidiga död 1991, aldrig upphört att fängsla.

Kvällen tar plats i Polys Peslikas pågående utställning Young Predictions (11.4 – 15.6, 2024) på Mint.

Evenemanget är gratis och behöver ingen föranmälan. På svenska.

Medverkande: 

Eli Levén är författare till romanerna Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats och Hur jag skulle vilja försvinna, samt kritiker och filmskapare. Han har skrivit förordet till Norstedts nyutgåva av Blinda, 2021.

Hanna Johansson är författare till romanen Antiken samt kritiker och konstredaktör på SvD. Hon har skrivit om Hervé Guibert i bland annat SvD:s Under strecket (”Konsten att lära känna en död främling”, 2023).

Mathias Westin är psykolog och översättare. Han arbetar bland annat på en översättning av Hervé Guiberts roman Le protocole compassionnel, 1991.