04 May, 18:00
Familjen är det första skådespelet
Mint, ABF-huset, Stockholm

Välkommen till en scenkväll och en performativ studie på Mint där Iris Smeds presenterar sitt nyskrivna performance Det tusenåriga riket , Merima Dizdarević och Ivana Đida framför ljudverket The Bosnian Sigh 2, Jörgen Gassilewski läser från sin kommande bok Leken och Isak Sundström premiärläser Essä om filicid med komp av L.M Klan!

Medverkande: Merima Dizdarević & Ivana Đida, Jörgen Gassilewski, Iris Smeds och Isak Sundström med L.M Klan.

Kvällen arrangeras av Andjeas Ejiksson, Emily Fahlén och Iris Smeds som en del av det pågående projektet Det isolerade benet, om staten, kroppen och deras olika iscensättningar.

Självpresentationer:

Merima Dizdarević & Ivana Đida
The Bosnian Sigh 2 är den andra i rad av kvasi-platsspecifika performance som utifrån duons praktik och gemensamma erfarenheter av bland annat systerskap, handarbete och konst utnyttjar ett gemensamt arv att tolka igenom och tala utifrån. På Mint kommer duon att inkorporera abstraktioner av traditionell och moderniserad melos från delar av Jugoslavien med texter från bland annat Merimas bok långt från ögat långt från hjärtat (Albert Bonniers Förlag) för att fortsätta utforska familjära kopplingar till människor, platser och tid.

Med bakgrund i post-punk och jugoslavisk new-wave utvecklar Ivana Đida sina musikaliska uttryck inom konstmusik med inslag av elektroakustik. Just nu pluggar hon konstmusikkomposition på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Merima Dizdarević går ofta in i andra konstarter från sin praktik som poet. Hon har samarbetat tvärkonstnärligt med Ivana Đida sedan 2007 – bland annat har de spelat musik i ett antal konstellationer.

Jörgen Gassilewski
Jörgen Gassilewski har glidit mellan musik, bild och text. Försökte att spela och komponera, gjort, kurerat och arrangerat utställningar, skrivit böcker och varit redaktör och förläggare. Han kommer röra sig i rummet och läsa om spökvatten, plastspadar och gräsänder.

Jörgen Gassilewski är poet, författare och kritiker. Hans dikter har karaktäriserats av komprimerade bildrika scenerier, där olika meningsskikt och världar har ställts bredvid och övergått i varandra. Gassilewski debuterade 1987 med diktsamlingen Du.

Iris Smeds
Det tusenåriga riket är ett nyskrivet performance från Smeds projekt “The Little House in The Food Court” ett projekt om familj och stat i upplösning och omförhandling.

Iris Smeds arbete kretsar kring individens säljbarhet och undersöker vår existens och vårt samhälle ur ett poetiskt och performativt perspektiv. Hennes projekt suddar ut gränserna mellan installation, performance, video och skulptur, ofta med en teatralisk och surrealistisk bildvärld. Sedan 2013 driver hon också en-kvinno-punkbandet Vaska Fimpen.

Isak Sundström
Nybildade L.M. Klan (fd. Solgudens barn) registrerar med innerlighet torftighetens paroxysmer och självhärligheten i det glanslösa livet i vilket det enda som känns verkligt är förtvivlan och den längtan som uppstår ur förtvivlan som för att stegra den. Det där är torftighetens autoaffektion, discomusikens inre fiende och utlösande stimuli, som L.M. Klan vill komma åt. De kallar det ”vanlig musik”.

Isak Sundström är konstnär och musiker. I sitt konstnärskap är Sundström intresserad av att arbeta över genre gränser, i en eklektisk användning av material, medier och tekniker. Det makabra, existentiella och poetiska är ofta navet i Sundströms verk.