Mint Poesifestival

Lördag 25 mars kl 14–18 slår vi upp portarna till Mint poesifestival! Det blir en dag med läsningar och samtal där poesins förhållande till det dramatiska belyses från olika vinklar. Hur gestaltas den samtida lyriken på scen? Hur arbetar dramatikern med lyriken och hur arbetar poeten med dramatiken?

Med: Shang Imam, Johan Jönson, Nachla Libre, Joel Mauricio Isabel Ortiz, Lizette Romero Niknami, Kristina Hagström-Ståhl och Axel Winqvist.

Festivalen sätts samman av författarna Donia Saleh och Hanna Johansson.

Program för dagen:

14:00 Introduktion av Hanna Johansson och Donia Saleh

14:10 Shang Imam, radioproducent, skådespelare och dramatiker, öppnar poesifestivalen med ett lyriskt ljuddrama som tar avstamp i poeten Yahya Hassan (1995-2020) och hans debut YAHYA HASSAN, som i år kom ut för tio år sedan.

15:15 Poeten Lizette Romero Niknami läser ur Nationen, en poetisk monolog.

16:00 Axel Winqvist, poet och radioproducent, och Joel Mauricio Isabel Ortiz, författare och dramatiker, möts i ett samtal om lyrikens förhållande till dramatiken, poesiuppläsningen som scenframträdande och poetisk dramaturgi. Samtalet modereras av Kristina Hagström-Ståhl, regissör, forskare och översättare.

17:15 Poeterna Johan Jönson och Nachla Libre stänger festivalen med en varsin läsning.

Ett varmt välkommen!

Poesifestivalen genomförs i samarbete med ABF Stockholm med stöd från Kulturrådet.

Om programmets deltagare:

Shang Imam är prisbelönt radioprogramledare och radioproducent för bland annat Kalejdoskop i P2 och Verkligheten i P3. Hon har varit verksam inom flera teaterproduktioner, senast på scen i AMFI:s iscensättning av Lone Aburas bok Det är ett jag som talar och i Athena Farrokhzads pjäs Moral enligt Medea, båda i regi av Saga Gärde.

Lizette Romero Niknami är poet och kritiker. Hon debuterade 2020 med De försvunna (Albert Bonniers förlag), är regelbunden medarbetare på Expressens kultursida och är verksam som lärare på Biskops-Arnös författarskola. Hon arbetar just nu med en pjäs för Riksteatern.

Axel Winqvist är poet och radioproducent. Han är en av skaparna av P3 Musikdokumentär och P3 ID, och debuterade som poet 2021 med Det vackra och det fula (2021) som 2022 följdes upp med Den sista människans leende, båda utgivna på Nirstedt/Litteratur.

Joel Mauricio Isabel Ortiz är författare och dramatiker, sedan 2021 dramaturg på Kulturhuset Stadsteatern. Han debuterade 2018 med romanen Sången om en son (Norstedts förlag) och är just nu aktuell med sin andra roman, Tillbedjan.

Kristina Hagström-Ståhl är regissör, forskare och översättare. Hon är disputerad i performance studies vid University of California, Berkeley, och hennes forskning rör sig i gränslandet mellan diskursiva och konstnärliga praktiker, med fokus på feministisk och dekolonial teori, performance studies, dramaturgi och scenisk gestaltning, översättning, samt frågor kring vittnesmål och minnesarbete. Hon har bland annat regisserat Henry Purcells Dido och Aeneas för Kungliga Operan och Sofokles drama Antigone i nyöversättning av Anne Carson för Göteborgs stadsteater.

Johan Jönson är författare och poet. Han debuterade 1992 med Som samplingsdikter (Norstedts förlag) och är just nu aktuell med Nollamorfa (Albert Bonniers förlag). Han har också bland annat samarbetat med koreografen Cristina Capriolis danskompani ccap, senast i Petrolio22 (2022), och han har skrivit dramatik och monologer om framför allt sociala och fackliga frågor till gruppen Teatermaskinen som han var med och startade på 90-talet.

Nachla Libre har varit verksam som poet sedan 2009 och debuterade 2020 med Tiden har sett allt (Norstedts förlag). Hon är en av initiativtagarna till den poetiska plattformen Revolution Poetry som existerade under åren 2009-2019, en rörelse som via en spoken word-tradition varit pionjär i att ta historierna från förorten till staden och teaterscenerna, och hon var en av redaktörerna för boken Revolution Poetry (Bonnier Carlsen, 2018).